Bemutatkozás

"Az iskola dolga, hogy megtaníttassa velünk, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti étvágyunkat, hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka örömére és az alkotás izgalmára, hogy megtanítson szeretni, amit csinálunk és hogy segítsen megtalálni azt, amit szeretünk csinálni."

A Belvárosi Általános Iskola a Leonardo da Vinci utcában kezdte működését. Az itt lévő épület már 1722-ben iskoláztatás célját szolgálta. 1779-ben országos rendelkezés jelent meg a Normál iskola, mint új iskolatípus megszervezésére. 1792-ben a pécsi rajziskola kapott helyet az épületben. Ekkor még csak a céhek inasai számára tették kötelezővé a gyakorlati oktatást, de később (a reformkor alatt) a Gimnázium és Akadémia hallgatói is itt tanultak. Legismertebb közülük Piacsek József építész. A Normál iskola bevezetése a lányok oktatását is kötelezővé tette. Ez az itteni iskolára is vonatkozott. Tudomásunk van arról, hogy 1809-ben egy Klára nevű asszony tanította itt a női kézimunkát.

1849-ben szomorú feladat ellátására kényszerült a város legöregebb iskolai épülete. A szabadságharc mellett hitet tévő honvédtisztek, honvédek, céhlegények és diákok egy részének lett börtöne. Ekkor "Puttonyos ház"-nak nevezték, mert egymásba illesztett vékony léckerítéssel övezték, de az épületben megkínzott magyarok kiáltását a kerítés sem tudta elnyomni.

1888-ban a középkori falakat már nem lehetett megmenteni (földrengés is rongálta), így lebontották. Helyére a ma is álló kétszintes iskolaépületet emelték.

Az elso világháborút követően 1918-21 között a szerb csendőrség laktanyájaként funkcionált, majd ismételten a letartóztatott pécsiek börtöne lett. 1921-ben az épület visszakapta eredeti nemes feladatát és 1980-ig a Belvárosi Iskola otthonaként szolgált. Ám ekkorra már az épület kicsinek bizonyult, s az alsó tagozat a Szent István térre költözött.

1983-ban adták át a Megye utca 15. szám alatti épületet. Az új létesítményt a lépcsőzetes kialakítás és a könnyűfémszerkezet jellemzi. Belső terét tágas és világos tantermek, zsibongók töltik ki. Az épületben 36 tanterem (köztük szaktantermek is: kémia, technika, számítástechnika, rajz stb.), különböző szertárak, egy tornaterem és egy kisebb kondicionáló terem is található. A sportolási lehetőségek körét egy tanuszoda is bővíti. Ebben az épületben már kényelmesen tanulhat akár 600 gyermek is. Az építményhez tartozik még egy sportpálya, udvar és játszótér is. Mivel a történelmi Belvárosban helyezkedik el, könnyen megközelíthető, ezért versenyek továbbképzések kedvelt színhelye.

Könyvtárunk egy különálló műemléképületben kapott helyet, amely stílusa miatt a Barokk pavilon nevet viseli. E különleges épület 1780-1800. között épült, klasszicista és késő barokk stílusban. Sajnos az idők folyamán nagyon megrongálódott így restaurálása csak 1993-ban fejeződött be. Elkülönülése, hangulata alkalmassá teszi az elmélyült munkára, olvasásra. Könyvállományunk több, mint 10 000 kötetből áll.

Ebédlőnk is az udvaron található, amely szintén műemléképület. Benne két diákétkező és egy tanári ebédlő van melegítő konyhával, tálalóval és vizes blokkal. A pincében kap helyet az iskola fúvószenekara.